Чорногорія – країна морська. А тому в її кухні багато страв із риби та морепродуктів. Хоча м'ясо – свинину та баранину чорногорці теж дуже люблять.
Національна кухня Чорногорії багато в чому схожа на сербську. Хоча б широким використанням овочів, м'яса та спецій. Але є й відмінності, пов'язані з різницею в географічному положенні: Чорногорія омивається морем, Сербія - ні. Тому в Чорногорії дуже поширені рибні страви та страви з морепродуктів. Наприклад, рибний гуляш із різних сортів риби. У глибині країни популярна уклейка, річкова риба, що у Скадарському озері. Дуже гарна копчена уклейка, приготовлена на жаровні і подається з червоним вином "Вранац" (Vranac). Це високоякісний сорт сухого вина, який перекладається російською мовою "Кінь вороної". Вартість такого вина в магазинах – від 2 до 20 євро. Це сухе червоне вино, яке нагадує Каберне. Місцеві жителі також виготовляють домашнє вино. Воно також сухе,
У той же час у Чорногорії люблять і м'ясні страви, переважно з баранини та свинини. Причому часто готують їх із використанням каймака, чергового продукту на кухні будь-якої тутешньої господині. Готується каймак так просто, що його зазвичай не купують, а роблять удома. Для цього треба взяти молоко, краще овече, налити в плоску миску і поставити в теплу піч години на три. Потім охолодити. Верхній шар, що утворився, обережно видаляють, перекладають в інший посуд і злегка солять. Свіжий каймак – білого кольору та дуже ніжний на смак. Постоявши, каймак може забродити, і тоді набуває жовтого кольору. Свіжий каймак часто додають до дріжджового тіста. А воно, у свою чергу, - основний інгредієнт для приготування гібаниці, пирога з начинкою сиру. У каймаку часто гасять баранину або курку - від цього вони стають дуже ніжними.
У багатьох ресторанах та кафе пропонують як класичні відбивні, шницелі, стейки, так і страви на грилі. Це Чевапі (або Чевапчичі – аналог кебабу), плескавиця – велика котлета з рубаного м'яса, шашлик. Практично скрізь м'ясні страви подаються з гарніром, що вже включений у вартість страви. Зазвичай це смажена картопля. Порції 250-350 г вистачає на двох.
А ще у Чорногорії дуже люблять шинку (Пршут). Вважається, що найкраща шинка робиться в Негушах, невеликому містечку поблизу Цетіньє, колишньої столиці країни. Особливий смак вона має тому, що свинину, призначену для виготовлення шинки, сушать високо в горах, де дуже чисте повітря. Подають шинку як холодну закуску, наприклад, до Ракії або Лози - виноградного самогону. Це - національний міцний спиртний напій, що виробляється з найкращих сортів винограду, таких як первісток і круна. Фортеця його у різних місцях – від 40 до 60 градусів. Тут же, у Негушах, роблять чудовий домашній сир – його продають у всіх магазинах, але оригінал можна купити лише там. У ресторанах можна спробувати негуський стейк: відбивна свинина, усередині загорнуть пршут та негуський сир.
Втім, щоби все це спробувати, краще приїхати до Чорногорії. Причому восени, коли збирається виноград і виготовляється молоде вино. Якщо дуже пощастить, можна потрапити на якесь народне свято. А вже там дорогому гостю обов'язково запропонують стрижку (пончики), одну з улюблених страв чорногорців. Ця страва подається з медом та сиром на знак доброзичливого ставлення до гостя. Гостинність, до речі – національна риса чорногорців.
Найбільші ринки є у Будві, Барі, Підгориці. Ринки поменше є у кожному селищі. На ринках можна купити горіхи, сушені ягоди та фрукти, оливки (як свіжі, так і мариновані). Багато фруктів – лимони, апельсини, гранати, банани, інжир, яблука, виноград. (Все, що є у країнах СНД). Причому пробувати можна все – купуй, що сподобалося. Дуже смачні оливки мариновані з часником та перцем. Також велика різноманітність молочних продуктів. М'ясні продукти, напівфабрикати, м'ясо тут також найвищої якості. Зазвичай все свіже, смачне. У деяких магазинах можна приготувати напівфабрикати прямо на місці – дуже зручно. На вивісках зазвичай пишуть "Rostilj Mesara" - отже тут м'ясна крамниця та гриль - вам приготують на грилі все, що ви купите. Таких магазинчиків багато по містах.
У ресторанах та кафе годують смачно та багато. Порції дуже великі. Зазвичай у меню пишуть вагу готової страви – 200-350 грам. Якщо замовити перше та друге, вистачить на двох осіб. Можна замовити юшку (чорба, Ribna Corba) - її зазвичай варять із кількох сортів риби, з додаванням овочів, рису та ін. На друге можна замовити рибне асорті або рибу, запечену на вугіллі або у фользі. Пообідати можна від 5 до 10 євро з особи (перше, друге м'ясне чи рибне, напої, хліб).
Найпопулярніше місцеве пиво Нік Голд, Нікшицько (Nik gold, Niksicko). У кіосках та маркетах коштує від 50 центів, у ресторанах до 1-2 Євро за 0,33 л.